PERSBERICHT UITREIKING AGRAFIEK-AWARDS 2015

Agrafiek-Awards 2015, de winnaars van de Oscars voor de Belgische landbouwsector

Traditiegetrouw reikt Rekad Uitgeverij in samenwerking met de Agrafiek-partners op de openingsdag van Agribex de Agrafiek-Awards uit. Deze awards worden toegekend aan landbouwers die in hun sector op een innoverende manier hun bedrijf runnen. Dit jaar werden deze awards voor de 15de keer uitgereikt

4 CATEGORIEËN
De Agrafiek-awards worden uitgereikt in 4 categorieën: Loonwerk, varkensbedrijf, melkveebedrijf en buitenbeentjes. Een professionele vakjury bezoekt de genomineerde bedrijven en kiest een uiteindelijke winnaar.

DE GENOMINEERDEN
Nominaties voor deelname aan de wedstrijd konden tijdens het voorjaar van 2015 ingestuurd worden. Deze nominaties kwamen van de bedrijven zelf, maar ook van sympathisanten van de bedrijven of werden ingediend door landbouwjournalisten of mensen actief in nevensectoren zoals dierenvoeding of machineleveranciers. Uit al de inzendingen werd een aantal bedrijven weerhouden. De bedrijven werden geselecteerd op hun innovatief karakter, maar ook op andere punten zoals milieutechniek en dierenwelzijn.
In de sector “Loonwerk” waren er 4 genomineerden: Gebroeders Oste uit Bazel (Waasmunster), Heyns-Heykants uit Poppel, Agroservice Partoens uit Bree en Marc De Bruyne uit Assenede. De sector “Varkensbedrijf” was goed voor 3 nominaties: Dirk Van Stappen uit Nieuwkerken-Waas, Johan Lavens uit Westrozebeke en de familie Luyssen-Desmet uit Pollinkhove. In de categorie “Melkveebedrijf” waren er 4 nominaties: Christophe Durant uit het Henegouwse Baudour, Kristof De Cat uit Kaaskerke, Konings Karl uit Essen en Bart Vanderstraeten uit Merchtem. Bij de “Buitenbeentjes” werd 1 project weerhouden, het OmegaBaars-project van het PTI uit Kortrijk in samenwerking met de KU Leuven.

DE WINNAARS

Na de selectieronde bezocht de vakjury de geselecteerde bedrijven. Tijdens deze bezoeken werd dieper ingegaan op een aantal punten waarna een uiteindelijke winnaar gekozen werd.

In de sector “Loonwerk” gaat de overwinning naar Marc De Bruyne uit Assenede. Deze loonwerker is een voorbeeld van een bedrijf dat sinds de oprichting gezond is gegroeid en ondanks niet is verstard in bepaalde activiteiten. Het is duidelijk wanneer er bij dit bedrijf voor een activiteit wordt gekozen dat “capaciteit” voorop staat! Loonbedrijf De Bruyne krijgt een jaar lang gratis een New Holland trekker ter beschikking, een Isuzu D-Max pickup voor een maand en een bandencheque van Mitas.

Bij de varkenshouders wint de familie Luyssen-Desmet. Deze varkenshouder uit Pollinkhove is een modelbedrijf qua visie met technisch zeer goede resultaten volgens de jury. De overwinning in de categorie varkensbedrijf is goed voor een vracht voer van Duynnie, een Isuzu D-max voor een maand en zoals elke winnaar ook het Agrafiek-beeldje.

Bij de melkveehouders neemt Bart Vanderstraeten het beeldje mee naar huis. Bart is een jonge melkboer uit het Brabantse Merchtem, die met een jong en ultramodern bedrijf de jury wist te overtuigen. In het juryrapport lezen we onder meer “Bart Vanderstraeten is een terechte winnaar, een gezonde en praktische bedrijfsvoering gekoppeld aan een sterk management.” en “Bart is ondernemend, proactief, enthousiast, geëngageerd!” Behalve het beeldje krijgt Bart ook een prijs van Lely en een Isuzu D-Max. Behalve de Agrafiek-prijs wint Bart ook de KWS Maïssaldo-prijs.

In de melkveehouderij werd ook een prijs toegekend voor de verbreding. Deze gaat naar Christoph Durant uit Baudour. Christophe combineert moderne technologie in een gerestaureerde boerderij. Ongeveer 15 % van zijn melk verwerkt en vermarkt Christoph samen met zijn vrouw Cindy in hun hoevewinkel. De kaas van het eigen bedrijf werd op unaniem goedkeuren van de jury onthaald.

Ten slotte wordt ook een prijs toegekend aan een buitenbeentje. Dit is een project dat onze Belgische land- en tuinbouw nieuwe wegen kan doen inslaan en voor ademruimte kan zorgen in de moeilijke tijden die onze sectoren ondergaan. Het OmegaBaars project wint in deze categorie.

OVER AGRAFIEK
Agrafiek is een 2-jaarlijkse prijs uitgereikt door Rekad Uitgeverij, een uitgeverij gespecialiseerd in niche-tijdschriften en de Agrafiek-partners. Behalve verschillende titels in de bloemen- en tuinsector brengt Rekad ook maandelijks tijdschriften uit voor de landbouwsector, en dat zowel in Nederland als in België.

De Agrafiek-awards zijn in 2015 toe aan hun 15de editie. Ooit klein begonnen zijn ze uitgegroeid tot de Oscars van de Belgische land- & tuinbouwsector. In Nederland worden de awards sinds 2014 uitgereikt.

PERSBERICHT UITREIKING AGRAFIEK-AWARDS 2015
Schuiven naar boven